Door Anton Vanhoucke

Zo train je overal je teamwork reflexen

teamwork training

Soms zucht ik en vraag ik me af of het niet sneller gaat als ik het alleen doe. Maar het goede nieuws is: het gebeurt altijd maar minder. Dat komt doordat ik keihard reflexen oefen. Welke reflexen? Mijn teamwork reflexen. Ik las onlangs hoe je ze traint. Sindsdien ben ik fanatiek bezig.

Een typisch voorbeeld is als ik een bloemenwinkel in loop. De vorige dag heb ik er iets doms uitgeflapt en ik hoop dat ik het nog kan lijmen met een bloemetje. Op dat moment start mijn workout. De workout is om het kopen van bloemen niet te zien als een standaard transactie. Ik beeld me in dat ik een team ben met de bloemist. We streven naar een gezamenlijk doel: het beste boeket om iemand uit te leggen dat ik wel van haar houd en het niet zo bedoelde. Bonuspunten als ik me niet meer beschaamd voel.

Teamwork is een mindset

Ik weet alleen niets van bloemen. Het enige wat ik kan voortbrengen, is: “Die blauwe passen wel bij haar…denk ik…nee, die daarnaast.” Ik leg aan de bloemist uit wat er aan de hand is. Hij knikt begrijpend. Oef! Daarna stelt hij een paar hele rake vragen. Tijd om de workout zwaarder te maken. Want teamwork oefenen is meer dan een mindset.

Je kunt overal oefenen

De tip over je mindset oefenen met dagelijkse interacties heb ik uit het boek ‘Effect’ van Johan Olav Koss. Niet dat ik dagelijks mensen beledig en bloemen sta te kopen. Het werkt ook bij de kassa, in de supermarkt, in het restaurant of als ik lig te legoën met mijn neefjes. Johan voegt nog een uitdaging toe aan de mindset: zorg voor je eigen stabiele basis en laat de ander zich competent voelen. Die uitbreiding snapte ik eerst niet. Iemand die het niet goed doet, geef je toch feedback? En als je het zelf niet goed kan, steek je dat niet weg?

Laat de ander zich competent voelen

Waar het om gaat, heb ik ontdekt, is het gevoel dat het lukt. Je kunt bewust je eigen zelfvertrouwen opzoeken en de ander zelfvertrouwen geven. Soms lukt het en dan krijg ik een gevoel van verbinding. Wat mij helpt, is juist geen feedback geven, maar de goede dingen benoemen en samen oplossingen zoeken voor problemen.

Maar eerst mijn eigen zelfvertrouwen: in de bloemenwinkel graaf ik diep naar elke glimlach die ik ooit kreeg bij het geven van een ruiker. Daarmee ik overtuig mezelf er van dat ik dit kan. Rustig uitademen. Terug naar de raken vragen van de bloemist. Met een peinzende blik en een enthousiast antwoord bedank ik de bloemist voor zijn rake vragen. Ik laat weten hoe enthousiast ik over het resultaat ben. High five! Wel nog betalen.

Werken als een team

De verbinding die ik bij de bloemist oefen, in de supermarkt of bij het legoën: het is ook bruikbaar op de werkvloer. In mijn werk als trainer en organisatieadviseur versterk ik teamwork en communicatie binnen teams. Of het nu gaat om de interactie met collega’s, klanten of partners. Wat ik merk is dat wanneer je de samenwerking leuk maakt dat de kwaliteit van het werk ook verbetert.

Wil je meer weten over hoe je van elke interactie een kans kunt maken om je teamwork te verbeteren? Neem dan contact met me op. Ik kijk ernaar uit om van jou te horen!

Je kunt ook een andere tip lezen uit het boek van Johan: zijn manier om met de balans tussen werk en privé om te gaan.

Geef een reactie