Door Anton Vanhoucke

Je geeft alles voor je team. En dan val je uit.

Als coach werk ik met product owners die er helemaal voor gaan. Ik houd van ambitie en daarom hebben we meestal een klik. Maar af en toe is het heftig. Als ik terloops vraag hoeveel uur iemand werkt, of hoe uitgerust een coachee wakker wordt, dan schrik ik. Ambitie is goed, maar als je uitvalt heeft je team weinig aan je. Je grenzen beter bewaken zonder dat het tijd kost? Lees snel verder.

Je hoort misschien wel eens dat je een betere balans kan vinden tussen het team en jezelf. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan, als je het gevoel hebt dat er veel mensen van je afhankelijk zijn. Jij of je familie moeten dan meestal wijken. Toch is het vinden van deze balans cruciaal om burn-out en productiviteitsverlies te voorkomen. Gelukkig heb je een evenwichtsorgaan voor je inzet: de buik.

Als je buik in opstand komt

We worden geboren met directe behoeften – de “buik” – en leren later langetermijndoelen te stellen – het “hoofd”. Gelukkig verdwijnt de buik niet helemaal; het herinnert ons aan onze fysieke en emotionele behoeften. In het begin met een zacht stemmetje, maar later steeds luider: je wordt moe, chagrijnig, lusteloos of zelfs ziek. In teams leidt het negeren van deze behoeften tot stress, ontevredenheid en burn-out. Succesvol teamwork vereist het erkennen en balanceren van deze aspecten. Het is dus zaak om naar je buik te luisteren voor die gaat schreeuwen.

Balans is moeilijk en dynamisch, niet saai

Luisteren is niet eenmalig. Het is een voortdurende balans. Velen zien balans als saai, maar in de context van burn-out is het een dynamische vaardigheid. Denk aan extreme sporters: hun kracht ligt in het handhaven van een extreme dynamische balans. Effectief teamwork omvat het creëren van ruimte voor persoonlijke behoeften te midden van professionele verplichtingen. Bewust zijn van je productiviteit en pauzes nemen is cruciaal. Het is een fout te denken dat harder duwen de oplossing is voor afnemende productiviteit. Ambitie is juist op het scherpst van de snede bewegen. Goed voor jezelf zorgen zodat je maximaal kan gaan. Hoe weet je dat je goed zit? Dankzij pauzes!

Pauzes om te luisteren naar jezelf

Pauzes helpen om te luisteren naar je lichaam voor het gaat schreeuwen. Maar dan is het wel nodig dat je échte pauzes neemt. Die zijn kort, maar vergen wat discipline. Voor je het weet verlies je tijd met een nep-pauze. Neppe pauzes betrekken nog steeds het hoofd, zodat je buik niet aan het woord komt. Dat gebeurt bijvoorbeeld als je e-mails checkt of door sociale media swipet. Echte pauzes laten je hoofd rusten. Mijn favoriete activiteiten in pauzes zijn:

  • wandelen
  • samen koffiedrinken (dus niet terwijl ik werk)
  • een sinaasappel schillen

Het helpt me om in te checken met wat echt belangrijk is. Daarna ben ik weer uitgerust en geconcentreerd. Aan het eind van de dag ga ik even fitnessen, zo kan ik ontspannen de avond in zonder alcohol of meer koffie.

Teamwerk Maximaliseren door Balans

Balans tussen productiviteit en rust, individuele behoeften en teamdoelen, is een continu proces. Dit betekent niet minder werken of ambities verlagen, maar slimmer werken. Om doelen te bereiken, is het essentieel om de balans tussen onze directe behoeften (buik) en langetermijndoelen (hoofd) te verfijnen. Begin simpelweg met het nemen van echte pauzes. Controleer dan je energieniveau. Bespreek het met het team. Zij zullen je graag helpen een betere balans te vinden.

Dit artikel haalt inzichten uit het boek ‘Effect’, de ervaringen schaatskampioen Johann Olav Koss. Geïnteresseerd in het verbeteren van de prestaties van je team en het vermijden van burn-out? Neem contact op met Anton Vanhoucke voor deskundig advies in agile, scrum, innovatie en leiderschapscoaching. Ontdek hoe je de eisen van hoogwaardig teamwork kunt balanceren met persoonlijk welzijn.

Geef een reactie