Door Anton Vanhoucke

Het Backlog Refinement Proces van een Onderzeebootkapitein

Kapitein David Marquet, beschrijft een buitengewonen leiderschapsstijl in zijn boek “Turn the Ship Around“. Het is een stijl die erg bruikbaar is voor Product Owners. In dit artikel lees je hoe je je backlog refinement proces versoepelt met inzichten van de US Navy.

Kapitein Marquet’s aanpak was revolutionair. Hij weigerde bevelen te geven en beperkte zich tot het uitdrukken van het einddoel, zonder oplossingen te dicteren. Deze verschuiving gaf zijn bemanning een gevoel van eigenaarschap en verantwoordelijkheid. Hoe is dit van toepassing op backlog refinement in Agile?

Beperk je tot wat en waarom bij het backlog refinement proces

Net als een onderzeebootkapitein zou een Product Owner het ‘wat’ en ‘waarom’ van backlog items moeten verwoorden, en het ‘hoe’ aan het ontwikkelingsteam overlaten. Deze benadering zorgt voor een levendige, oplossingsgerichte discussie onder ontwikkelaars en ontketent hun creativiteit en expertise.

Don’t Brief, Certify

Als je alleen over wat en waarom praat, weet je nog niet zeker of mensen de goede dingen gaan doen. In “Turn the Ship Around” introduceert Marquet de “Don’t Brief, Certify” techniek. In plaats van gedetailleerde briefings te geven, peilde hij het begrip en de vaardigheid van de bemanning. Toegepast op Agile, zorgt de Product Owner er tijdens backlog refinement sessies voor dat het team elk item volledig begrijpt. Het gaat niet om instructies, maar om zeker zijn dat het team de kennis heeft om aan de slag te gaan.

Creatieve gesprekken tijdens backlog Refinement

Als je als product owner bij hoe en waarom blijft, krijg je boeiende gesprekken over oplossingen. Het team bespreekt en analyseert samen elk backlog item, en biedt diverse perspectieven. Dit proces zorgt niet alleen voor een dieper begrip, maar versterkt ook de toewijding aan de bedachte oplossingen. Wat je bovendien doet, is sturen op resultaat, in plaats van op oplossingen en plannen. Dennise Visser en ik schreven hier een praktisch boek over.

Grip houden: korte frequente gesprekken

Als het team aan de slag kan, heb je nog geen garantie op volledige wederzijds begrip. Marquet bedacht hiervoor “korte, vroege gesprekken”. In Agile betekent dit dat de Product Owner een kort gesprek heeft met het team heeft net voordat ze beginnen te werken aan backlog items, bijvoorbeeld tijdens de Daily Scrum. Deze gesprekken dienen als een laatste check-in, om afstemming en duidelijkheid te waarborgen.

Nieuwsgierigheid in plaats van ondervragen

Bij deze korte, vroege gesprekken is je mindset als Product Owner cruciaal om de betrokkenheid van het team hoog te houden. De uitdaging is om deze gesprekken met nieuwsgierigheid te benaderen, niet als overhoring. Open vragen stellen en actief luisteren toont vertrouwen in de capaciteiten van het team. Het gaat om begrijpen en open staan voor alternatieven. Het gaat niet om hun competentie in twijfel te trekken.

Laat het team het uitvinden

Deze “Don’t brief, certify” en “Short, early conversations” toepassen in backlog refinement kan de teamdynamiek en efficiëntie aanzienlijk verbeteren. Door een doelgerichte aanpak te adopteren, oplossingsgerichte discussies aan te moedigen, en afstemming te behouden door korte, vroege gesprekken, kan Backlog Refinement veel creatiever.

Duik Dieper met Expertbegeleiding

Als deze strategieën je backlog refinement uitdagingen niet oplossen, ligt het probleem misschien dieper. Neem contact op met Anton Vanhoucke, een expert in Agile en Scrum praktijken, om op maat gemaakte oplossingen voor de unieke behoeften van jouw team te verkennen. Met Anton’s begeleiding kun je jouw Agile onderzeeër omvormen tot een krachtpatser van productiviteit en innovatie.

Geef een reactie